Jdi na obsah Jdi na menu
 


suché vlasy a roztřepené vlasy

10. 9. 2010

Naše vlasy mají významnou schopnost absorpce molekul vody, ale také je vydávají. Obzvláště v suchém prostředí, na slunci či při fénování se voda odpařuje nejenom z povrchu vlasu, ale také i zevnitř. Tím klesá vlhkost ve vlasu a ten ztrácí pružnost a lesk. K úbytku vlhkosti a živin dochází malými trhlinkami, které vznikají na povrchu poškozených a suchých vlasů. Vlas je tak ještě více náchylnější na nová poškození. Další příčinou suchých vlasů může být nedostatečná produkce mazových žláz. Vedle negativních vlivů vnějšího prostředí vlasům škodí mechanické působení: nešetrné česání, styling, časté fénování, slunce, návštěva solárií, celková špatná péče, či jiné chemické úpravy.

Kromě suchých a matných vlasů nás občas potrápí i problém roztřepených konečků. Tento problém trápí především vlasy suché, bez lesku, lámavé a nepoddajné. Možná vás překvapí fakt, že roztřepené konečky trápí i vlasy jemné a mastnější. Kvalitu našich vlasů neustále ovlivňuje počasí, životní prostředí, ve kterém žijeme. V létě je vysušuje sluneční záření a v zimě zase trpí pod vlivem větru a mrazu. Z času na čas je potrápíte barvením, fénováním a nešetrným zacházením. Není divu, že se to odrazí nejdříve na vlasových konečcích. Konečky vlasů jsou nejcitlivější části vlasů. Vlas jako takový je již mrtvé vlákno, které v průběhu svého růstu již není vyživováno. O to více péče je nutné vlasům věnovat. Konce vlasů přicházejí často do kontaktu s oblečením, kde dochází ke tření. Na výrobu oblečení se poměrně často používají umělá vlákna, které způsobují tzv. „elektrizování“ a vysoušení vlasů. K poškození nejdříve dochází na povrchu vlasu – kutikula. Když se poškodí ochranný obal, vlas je narušen a dochází k jeho poškození i zevnitř. Avšak všechno má své řešení. 

  

Charakteristika suchých vlasů:

  • vypadají matně, bez lesku
  • na dotek jsou drsné, tvrdé a nepoddajné
  • nejsou vůbec pružné a často se cuchají
  • mají roztřepené konečky, lámou se a jsou velice křehké

Stupeň roztřepení vlasových konečků

 

Vlasové konečky jsou rozštěpené, suché, ulamují se, chybí jim pigment (jsou světlejší). Roztřepení je nejčastěji způsobeno mechanickými vlivy, chemickým působením, nešetrným zacházením apod. Stupeň roztřepených vlasů je mnohem vážnější když k němu dochází na několika místech. Příčinou je dlouhodobý stres, chemické působení, ale největší zátěží je špatná životospráva a nedostatek vitaminů, minerálů a jiných důležitých látek.

 

Okamžité řešení a prevence

 

Roztřepené konečky nelze zacelit a je potřeba je prostě ustřihnout. I když se ustřižení vlasů zdá jako banální záležitost, je lepší navštívit kadeřnický salon. Nůžky na papír rozhodně nejsou tím pravým, co vaše vlasy ocení. Pro stříhání vlasů jsou určeny speciální (ostré) nůžky, které používají v kadeřnických salonech.

  • Nejlepší radou jak předcházet viditelným poškozeným konečkům je pravidelné stříhání – zhruba jednou za šest týdnů.
  • Další z možností je použití přípravků, které dočasně „slepí“ konečky vlasů, avšak efekt vydrží jen pár hodin, nebo do dalšího umytí.
  • Pokud však máte sklony k třepení konečků, doporučuje se používat tyto speciální séra i preventivně. Aplikovat přípravky na již roztřepené konečky vlasů je již jen opožděnou snahou o nápravu. Pamatujte že snadnější je problému předcházet než jej řešit.
  • Kvalitní šampony, balzámy a masky jsou naprosto nevyhnutelné. Pokud vaše vlasy trpí častým lámáním a třepením, je lepší volit i kvalitnější vlasovou kosmetiku, která je k dostání v kadeřnických salonech.

Domácí recept proti roztřepeným konečkům

 

Medová maska: Smíchejte 1 lžíci medu s 1 žloutkem a 1 lžíci olivového panenského oleje a naneste na vlasy, nechejte působit 15 minut, poté opláchněte. Olivový olej je také zdrojem důležitých vitaminů a minerálů. Je známé, že pokud každý den udržíte lžíci kvalitního oleje v puse alespoň 4 - 5 minut, zlepší se vám kvalita vlasů, budou pevnější, zdravější, získají lesk a nebudou vypadávat.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář